Working together for green, competitive and inclusive Europe

Finansų ministerija koordinuos derybas dėl naujojo Europos ekonominės erdvės ir Norvegijos finansinių mechanizmų periodo

Šiandien Vyriausybės posėdyje pritarta, jog Finansų ministerija koordinuos derybas dėl naujojo, 2021-2028 m., Europos ekonominės erdvės (EEE) ir Norvegijos finansinių mechanizmų periodo. Šiuo susitarimu Lietuvai bus skirta beveik 118 milijonų eurų.  
 
„Per finansinius mechanizmus finansuodama projektus bei iniciatyvas svarbiose ir jautriose srityse EEE šalys ir Norvegija svariai prisideda prie Lietuvos socialinės, ekonominės gerovės kūrimo. Naujuoju laikotarpiu skiriamas lėšas toliau investuosime taip, kad būtų įgyvendinti esminiai pokyčiai numatytose srityse bei panaudotas bendradarbiavimo su šalimis partnerėmis potencialas perimant jų gerąją patirtį ir žinias“, – sako finansų viceministrė Vaida Česnulevičiūtė – Markevičienė.
 
Dvišalėse derybose, atsižvelgiant į Lietuvos poreikius, kitas investicijas ir bendradarbiavimo su šalimis partnerėmis galimybes, bus nustatytos finansavimo sritys Lietuvoje. Derybas koordinuos Finansų ministerija, konsultuodamasi dėl investavimo sričių ir mechanizmų įgyvendinimo modelio su kitomis Lietuvos valstybės institucijomis.
 
Sudarius susitarimų memorandumus, paskirtos institucijos parengs programas sutartose investavimo srityse. Šalims donorėms patvirtinus programas, prasidės projektų atranka ir jų įgyvendinimas.
 
Pagal susitarimą 2021–2028 m. finansavimo periodo investicijas siūloma nukreipti į žaliosios pertvarkos skatinimą, demokratijos ir teisės stiprinimą bei socialinės įtraukties didinimą.
 
Šiuo metu jau baigiasi trečiasis EEE ir Norvegijos finansinių mechanizmų finansavimo laikotarpis, iš kurio Lietuvai buvo skirta taip pat beveik 118 milijonų eurų įvairiems investicijų projektams įgyvendinti. 
 
EEE ir Norvegijos finansiniai mechanizmai yra Islandijos, Lichtenšteino Kunigaikštystės ir Norvegijos Karalystės indėlis mažinant ekonominius ir socialinius skirtumus bei stiprinant dvišalius santykius su 15 ES šalių Vidurio ir Pietryčių Europoje bei Baltijos šalyse.

 
Bendraukime