Working together for green, competitive and inclusive Europe

Naujienos

Kuliuose – traukos centras bendruomenės verslumui skatinti

Kulių miestelyje visuomenei pristatytas tarptautinis projektas  „Atvira bendruomenės kūrybos erdvė Kuliuose“ buvo atrinktas finansuoti iš daugiau kaip 90 paraiškų, pateiktų Europos ekonominės erdvės ir Norvegijos finansinių mechanizmų Programos „Kultūra“ kvietimui „Vietos kultūrinio verslumo skatinimas“.

„Tai pirmas toks didelis mūsų vykdomas projektas, kurio pasiruošimas užtruko kone trejus metus, o įgyvendinamas jis bus per 30 mėnesių“, pristatė bendruomenės pirmininkė  Agnė Alčauskienė. „Alantas“ projektą įgyvendins su 11 partnerių. Tai – Plungės rajono savivaldybė, Kulių gimnazija, Kulių kultūros centras, Klaipėdos jaunimo teatras, „Taško“ teatras, Sofijos festivalis (VšĮ„Domus alba“), M. K. Čiurlionio namai, asociacija „Mano miestas Klaipėda“, „Kintai Arts“ bei du Norvegijos partneriai: „Opera opus“ ir „Company B. Valiente“. „Kulius pradėjo atrasti vis daugiau lankytojų. Prasideda kultūrinis turizmas. Tikimės, kad atvykę lankytojai dar daugiau atras, kai bus įgyvendintas projektas ir atgims vienas iš Kulių Šv. Vyskupo Stanislovo bažnyčios pastatų komplekso kultūros paveldo pastatų“, – sakė bendruomenės pirmininkė.

„Esate vieni iš lyderių Plungės rajone, džiugu, kad dirbate su projektais. Nepavyksta tam, kuris nedaro. Tikiu, kad jums pavyks, jūsų energija – didžiulė. Iššūkių bus daug, dirbsite su kultūros paveldo objektu, su kuriuo darbas turi būti ne kaip chirurgo, o kaip mikrochirurgo“, – su sėkmingu startu bendruomenę sveikino Plungės rajono savivaldybės meras Audrius Klišonis.

Tikslas - sukurti regione ir Lietuvoje žinomą traukos centrą
 

Kaip gimė projektas, kas bus daroma, susirinkusiesiems pasakojo jo sumanytoja ir projekto vadovė, „Sofijos“ festivalio Kuliuose organizatorė Raimonda Masalskienė. Pasak jos, raktas projektui buvo bendruomenėms būdinga problema – tai, kad jos nesugeba užsidirbti pajamų, nekuria paslaugų, stokoja verslumo. Kitas motyvas, paskatinęs imtis projekto, – vaikų ir jaunimo psichologinė sveikata. Ne paskutinėje vietoje ir kultūros pasiekiamumo regionuose problema. Pagrindinis projekto tikslas – bendruomenės kultūrinio- kūrybinio verslumo skatinimas. Kaip paaiškino R. Masalskienė: „verslumo pastangos bus nukreiptos į istorinį - kultūrinį vietos kontekstą, kūrybiškos vietokūros principais įgalinant bendruomenę, panaudojant vertingus vietos resursus ir profesionalių menininkų potencialą. Projekto vizija – sukurti traukos centrą, kuris būtų pakankamai žinomas regione ir Lietuvoje, formuotų naują kūrybiškos vietovės tapatybę“.

Įgyvendinus projektą atgis Kulių centre stovinčio unikalaus nekilnojamo kultūros paveldo, Jėzuitų vienuolių statyto 18 a. mūrinio pastato erdvės. Bendruomenei bus organizuoti kultūrinio verslumo mokymai ir įvairūs verslumo renginiai, kuriamos kultūrinės paslaugos: vaikams ir jaunimui bus teikiamos neformaliojo kultūrinio-meninio ugdymo paslaugos, lankytojams – įvairios kultūrinio turizmo paslaugos. Taip pat projekto metu bus pristatyta 13 Lietuvos ir Norvegijos partnerių sukurtų naujų scenos meno ir muzikos kūrinių, kurie po 2–3 kartus bus parodyti Kuliuose ir Plungės rajone, vyks vizualaus meno parodos. Žinoma, repeticijos ir premjeros vyks Kuliuose.

Susirinkusiems pristatytos planuojamos teikti  kultūros edukacijos bei  kultūrinės paslaugos „Istorija plius“.  Apie bendrą kūrybą kartu su lietuvių partneriais pasakojo choreografė Gunhild Bjornsgaard, vietokūros projekto sėkmės istorija dalijosi VšĮ „Inovatorių slėnis“ atstovai.

Projekto „Atvira bendruomenės kūrybos erdvė Kuliuose“ tinkamų išlaidų suma – 968 406 eurai. Finansavimo skirta iki 842 264 eurų, iš jų Europos ekonominės erdvės ir Norvegijos finansinių mechanizmų programos „Kultūra“ lėšos –   iki 715 924 eurų, 126 340 eurų – bendrojo finansavimo lėšos. Projekto vykdytojo ir partnerių prisidėjimas – 126 142 eurų. Plungės r. savivaldybė asociacijai „Alantas“ skyrė 45 800 eurų prisidėjimui prie pastato remonto ir tvarkybos darbų.

Informacija parengta pagal laikraščio „Plungė“ straipsnį. Nuotrauka – Kulių krašto bendruomenė „Alantas“.

Media galerijos

Bendraukime