Working together for green, competitive and inclusive Europe

Norvegija, Islandija ir Lichtenšteinas Lietuvai skirs beveik 118 milijonų eurų

Europos Sąjunga ir Norvegija, Islandija bei Lichtenšteinas (EEE šalys) susitarė dėl naujojo, 2021–2028 m., Europos ekonominės erdvės ir Norvegijos finansinių mechanizmų finansavimo periodo. Šiuo susitarimu Lietuvai bus skirta beveik 118 milijonų eurų.  

„Nuolatinis prisidėjimas prie socialinės ir ekonominės sanglaudos – tai vienas iš EEE šalių įsipareigojimų santykiuose su Europos Sąjunga, kuriuose jos turi prieigą prie bendros Europos Sąjungos rinkos, nebūdamos bloko narėmis. Naujos investicijos toliau prisidės prie mūsų šalies socialinės bei ekonominės raidos stiprinimo. Lietuvai tai jau bus ketvirtasis investicinis periodas. Svarbu, kad šių investicijų dėka galima išbandyti naujoves ir įgyvendinti iš partnerių šalių perimtas gerąsias praktikas“, – sako finansų viceministrė Vaida Česnulevičiūtė – Markevičienė.

Pagal Europos Sąjungos ir EEE šalių susitarimą, 2021–2028 m. finansavimo periodo investicijas siūloma nukreipti į žaliosios pertvarkos skatinimą, demokratijos ir teisės stiprinimą bei socialinės įtraukties didinimą. Konkrečios finansavimo sritys bus nustatomos atsižvelgiant į Lietuvos nacionalinius interesus ir derybų su EEE šalių atstovų rezultatus.

Šiuo metu jau baigiasi trečiasis EEE ir Norvegijos finansinių mechanizmų finansavimo laikotarpis, iš kurio Lietuvai buvo skirta taip pat beveik 118 milijonų eurų įvairiems investicijų projektams įgyvendinti.

Beveik du dešimtmečius Lietuvą pasiekiančios investicijos leido įgyvendinti sveikatos, kultūros, aplinkosaugos, nevyriausybinio sektoriaus, teisingumo, verslo plėtros, mokslinių tyrimų ir daug kitų projektų. 

EEE ir Norvegijos finansiniai mechanizmai yra Islandijos, Lichtenšteino Kunigaikštystės ir Norvegijos Karalystės indėlis mažinant ekonominius ir socialinius skirtumus bei stiprinant dvišalius santykius su 15 ES šalių Vidurio ir Pietryčių Europoje bei Baltijos šalyse.

 
Bendraukime