Working together for green, competitive and inclusive Europe

Valgomo dangalo iš rūgščių išrūgų ultafiltrato su biokomponentais bei biopakuotės panaudojimas probiotinio sūrio saugos ir kokybės užtikrinimui

Projekto vykdytojas: Lietuvos sveikatos mokslų universitetas 
Projekto pavadinimas: Valgomo dangalo iš rūgščių išrūgų ultafiltrato su biokomponentais bei biopakuotės panaudojimas probiotinio sūrio saugos ir kokybės užtikrinimui
Projekto kodas:  LT08-1-ŠMSM-K01-003 (Sutarties Nr. S-BMT-21-10 (LT08-2-LMT-K-01-046))
Tinkamų finansuoti projekto išlaidų suma: Projektui įgyvendinti skiriama 973530 Eur, iš kurių 827500,5 Eur yra mechanizmų lėšos ir 146029,5 Eur yra bendrojo finansavimo lėšos.
Sutarties pasirašymo data:  2020-12-10
Projekto įgyvendinimo terminas: 2021-01-01 – 2023-12-31
Projekto partneriai: 
Nofima (NO)
Latvia University of Life Sciences and Technologies (LV)
Biotechnology competence centre (BioCC) (EE)
Projekto interneto svetainė

Trumpas projekto aprašymas:
Pripažindama esamą tvarių, saugių ir sveiko maisto sistemų poreikį, mūsų projekto komanda ketina išplėsti natūralių bioaktyviųjų komponentų ir skystų rūgščių išrūgų naudojimą, paruošdama iš jų apsauginę valgomą sūrio dangą ir adaptuodama iš išrūgų pagamintą bioskaidžią pakuotę sūrio pakavimui. Projekto idėja: sukurti valgomąją dangą iš rūgščių išrūgų baltymų koncentrato ir natūralių biologiškai aktyvių junginių, komponuojant ją su biologiškai skaidoma pakuote probiotinio sūrio saugai, tvarumui ir funkcionalumui didinti.

BioCoat projekto rezultatai bus naudingi: 
  • aplinkai ir ekonomikai, panaudojant gamybos atliekomis laikomas rūgščiąsias išrūgas kaip žaliavą bei mažinant aplinkos taršą keičiant vienkartines pakavimo medžiagas bioskaidžiomis pakuotėmis; 
  • maisto perdirbimo įmonėms, užtikrinant produkto saugą ir kokybę apsauginėmis valgomosiomis dangomis, pagamintomis iš gamybos atliekomis laikomų rūgščiųjų išrūgų; 
  • vartotojams, suteikiant galimybę rinktis saugų, tvarų, natūralų ir aplinkai draugišką produktą; 
  • akademinei bendruomenei, gilinant žinias apie inovatyvias ir tvarias pakavimo sistemas ir jų poveikį maisto kokybei, saugai ir vartotojų sveikatai; 
  • jauniesiems mokslininkams, ugdant jų tarpdisciplinines kompetencijas (tvarumas – maisto sauga – sveika mityba); 
  • projekto komandai, padedant šalinti socialines ir kultūrines kliūtis, pajusti kaimyninių santykių svarbą ir geriau suvokti Baltijos ir Šiaurės šalių maisto sistemas jų istoriniame, socialiniame, kultūriniame ir ekonominiame kontekste. 


Bendraukime