Working together for green, competitive and inclusive Europe

Naujienos

"Keliaujantis muziejus" - MO susitiko su partneriais Islandijoje

MO muziejus, vystydamas projektą „Keliaujantis muziejus: pažink save per meną“, lapkričio 15–19 dienomis susitiko su „Reikjaviko meno muziejumi“ bei „Kasdienybės muziejumi“ – projekto partneriais Islandijoje. Viešėdami Reikjavike, projekto įgyvendintojai aplankė tris Reikjaviko meno muziejaus padalinius, stebė ten vykstančius edukacinius užsiėmimus bei parodas, diskutavo apie programų sudarymo principus, kuravimą bei edukatorių įsitraukimą į parodų kūrimo procesus. MO atstovai taip pat lankėsi Reikjaviko meno muziejaus kūrinių saugyklose, kur diskutavo apie skaitmeninių duombazių kūrimą, meno skaitmeninimą bei prieinamumą.
MO taip pat dalyvavo ir kūrybinėse dirbtuvėse, kurių metu vyko diskusijos apie tai, koks turėtų būti ateities muziejus, kaip didinti meno prieinamumą. Kūrybinėse dirbtuvėse dalyviai mokėsi įvairių kūrybinių žaidimų ir užsiėmimų, kurie padėtų vaikams geriau pažinti parodos temas ir giliau įsitraukti į edukacinius procesus. Iš jų verta paminėti užsiėmimus su kvapais, kuriuos rengti sumanė „Kasdienybės muziejus“: visi užsiėmimo dalyviai užrištomis akimis buvo supažindinti su įvairiais kvapais, tada pakviesti užrašyti prisiminimus bei istorijas, kurios kilo užuodus tą kvapą. Galiausiai, dalijantis istorijomis iš jų buvo dėliojami eilėraščiai. Šis edukacinis metodas padeda išlaisvinti vaizduotę bei sugrąžina į prisiminimus.
Viešnagės Islandijoje metu projekto vykdytojai turėjo galimybę palyginti, kaip MO ir Reikjaviko meno muziejus kuria parodas vaikams, nes vos uždarę parodą „Ežeras pilnas žvaigždžių“ aplankėme islandų parodą „Abrakadabra“, kuri leido įsitikinti, jog, tinkamai ir patraukliai pateikus, vaikai gali nesunkiai atrasti bei suvokti modernų bei konceptualų meną.

Projekto partneriai turi daug patirties kuriant keliaujančias parodas – jau daugiau nei 5 metus eksponuoja nedidėles parodas, įsirengę jas pervežimui skirtose dėžėse ar konteineriuose. Atvežus į mokyklas jas pakanka atverti, išskleisti ir galima rodyti meno kūrinius. Ši veikla skiriasi nuo MO muziejaus keliaujančių parodų, kurios įprastai yra pritaikomos lankomoms erdvėms.
Planuodami ateities darbus ir edukacinius užsiėmimus, MO įgavo naujų žinių iš  kompetentingų, pirmaujančių žmogaus teisių bei neįgaliųjų asmenų įtraukimo srityje partnerių, tuo pačiu įvertino ir savo taikomų metodų inovatyvumą bei naudingumą, paskatino islandus išbandyti „Vizualinio mąstymo metodą“ bei daugelį kitų MO muziejuje taikomų praktikų.
Parengta remiantis MO muziejaus pranešimu.
„Keliaujantis muziejus: pažink save per meną“ įgyvendinamas Islandijos, Lichtenšteino ir Norvegijos subsidijuoto Europos ekonominės erdvės finansinio mechanizmo programos "Kultūra" lėšomis. 
 

Media galerijos

Bendraukime